BlogFotosTopWeeshuis Joko Kope

Sylvia’s Blog:”De eindejaarsdagen…bezoekjes en feesten”

Beste vrienden,

Indien ik het mij goed herinner ben ik jullie mijn verhaal schuldig vanaf november 2018.

Eerst en vooral wil ik, het personeel en onze kinderen jullie allemaal een vreugdevol jaar wensen vol met dingen die jullie gelukkig kunnen maken.


In november hebben we een bezoekje gehad van Anne-Marie en Monique werkzaam in hun vzw ‘Fraternité’.  Zij hadden een basketbal bij voor de kids en hebben zich samen met hen schitterend geamuseerd.

Enkele supertoffe tandartsen van EODEC zijn ons ook weer niet vergeten te bezoeken. We mochten op de koop toe leuke kleding en spulletjes in ontvangst nemen. Super !!!

Katrien en Lies, 2 studenten die een stage gevolgd hebben in hospitaal CHU Lomé wilden zeker en vast een kijkje komen nemen in ons weeshuis. 

Begin november zijn de vaccinaties begonnen tegen hepatitis B. Drie vaccinaties verdeeld over 3 maanden. Dus, ‘maman’ rijdt elke week met een groepje van 4 à 5 kinderen ‘s zaterdags naar het hospitaal in Lomé om ze te laten vaccineren. Het stopt op 25 januari.

Onze beste vriend Jean zijn moeder werd begraven. Ze was 105 jaar oud. Dit was een groot feest. Hoe ouder ze zijn, hoe groter het feest. Iedereen uitgedost in dezelfde tenue, een mooie ceremonie, een goede maaltijd. Het was werkelijk verzorgd. Toch weer een héél speciale belevenis en een ervaring rijker.

Affaire Sociale had me uitgenodigd (halvelings verplicht) op een vergadering om ideeën uit te wisselen. Leek me heel interessant. Daar had ik achteraf wel dik spijt van. Weer diezelfde verwijtende en misnoegde opmerkingen. Ik was blijkbaar ook de enige hond in hun kegelspel. Allemaal inspecteurs op niveau van gezondheid, school, gerecht en andere instanties. Enfin, al bij al leer ik er beter mee omgaan en kan ik het beter plaatsen. Zoals ik altijd zeg, de normen voor de blanke verantwoordelijke ligt hier veel hoger dan voor de Afrikaanse verantwoordelijke.

Ik ging eventjes naar de vergadering van AMEPA, een comité voor zieken en bejaarden. Voor het dispensarium (dorpshospitaaltje) ben ik vastgereden in de modder. Zelfs met de 4×4 er niet uit te geraken. Eventjes niemand te zien, en ja, wat nu gedaan? Ik kon zelfs niet uitstappen. Wachten dan maar. Uiteindelijk passeerden er enkele mannen, die na lang beraadslagen, de modder wat wegschopten zodat ik er beetje bij beetje uit kon manoeuvreren. Een groot spektakel en jolijt voor de kinderen uit het dorp. Zoals in een rally spoot de modder boven op de auto en in het rond. De kinderen juichten als de auto op het droge geraakte. Toch wel ontroerend hoe die kids meeleven. Uiteindelijk, tot mijn ergernis, was er na al die tijd geen enkele van de anderen, die moesten vergaderen, opgedaagd.
Omdat het geregend had. Dat is hier de manier en de beste reden om niet naar je werk te gaan. 
Afrika !!

André was een week geschorst in school. Hij was de aanleiding van een kwetsuur aan het hoofd van een medeleerling. Ja, André heeft een grote intelligentie op school (zelfs uitzonderlijk). Hij is van het tweede leerjaar naar het vijfde leerjaar gegaan en heeft ineens ingangsexamen gedaan voor het eerste middelbaar. Daarnaast in huis en op school blijft hij de straatjongen die zich moeilijk aan de regeltjes kan houden.

Zoals verleden jaar zijn onze kids ook dit jaar uitgenodigd op het Sinterklaasfeest. Ze zijn héél enthousiast ontvangen door Sinterklaas en de consul van België. Verwend met snoep en cadeautjes zijn ze voldaan huiswaarts vertrokken.

Ondertussen was Lydia, de zus van Ria in het land. Zij was jammer genoeg niet in allerbeste gezondheid. Geveld door de ‘pallu’ heeft ze toch moeite gedaan om onze kids hier in Joko Kope een bezoekje te brengen.

Tijdens het sinterklaasfeest hebben we een uitnodiging gekregen van LCT(Lomé Container Terminal) voor hun kerstfeest. Zéér interessant voor de kinderen met o.a. een rondrit met de bus om te zien hoe de containers op en af de boot met een kraan gezet worden. Daarna een super goede animatie en de Kerstman die snoep en cadeaucheques voor speelgoed uitdeelt. Top !!!!

Rond de Kerst, komt er af en toe bezoek voor de kinderen. Felix, Edith en Ramdan waren de gelukkigen. Een steunend woordje en geschenkjes. Er was een donatie van schriften, een zak rijst en andere voedingswaren voor iedereen van een dame die Ramdan ter harte heeft genomen vóór hij naar hier is gekomen.

Kerstmis is goed gevierd. Eerst naar gewoonte naar de kerk, nadien een stevige feestmaaltijd en cadeautjes zoeken die her en der verstopt waren. Een feest met zang, dans en muziek die nog versterkt werd door het vinden van hun hoofdgeschenk. De trommels. Waarvoor dank aan Iris A. en haar vriendin die hiervoor een bijdrage hebben gedaan. Iris is hier dit jaar geweest om enkele weken vrijwilligerswerk te doen. (Zie blognieuws)

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar was er een opendeurdag bij Maison Béthanie (een weeshuis waar ik lang vrijwilligerswerk gedaan heb). Er was een kleine conferentie voor de kinderen. Handgemaakte spulletjes waren te koop. Oudejaarsavond was cinema avond voor de kinderen hier in Joko Kope, met de nodige versnaperingen.

Op nieuwjaarsdag gingen we weer naar de kerk zoals gewoonte. Ze moesten fris en wakker zijn, want 9 kids van de 19 werden gedoopt. De anderen komen later aan de beurt.

Ondertussen hebben we de maïs geoogst en verwerkt, klaar om gemalen te worden.

Verschillende cadeautjes van meters en peters voor de kinderen zijn aangekomen, waarvoor héél véél dank.
Al onze kinderen hebben hun kerstexamen achter de rug. De meesten zijn geslaagd. Zij die minder goede resultaten hebben moeten het volgende trimester een tandje bij steken. Een persoonlijk briefje met de punten volgt voor de meters en de peters.

Toch nog een speciaal dankwoordje aan alle mensen die ons steunen op eender welke manier.

Grote dank je wel van ons allen hier aan de mensen van vzw Joko Togo, die ervoor zorgen dat wij hier ons werk kunnen doen zonder grote problemen en die altijd paraat staan om ons te helpen.

AKPELOO !!!!!!!!!

Tot de volgende blog, die al op de wachtlijst staat.