BlogFotosKleuterschool Les PapillonsTop

Les Papillons: eerste blognieuws…

Bonjour les amis, Bonjour TaTa…

Zo klonk het weer op 24 september in het klasje in de kleuterschool “ Les Papillons “.

Na een goed einde van vorig schooljaar en 12 kindjes die naar het eerste leerjaar mochten, vatten we dit schooljaar weer met vol goede moed aan. De eerste schooldag waren er amper 6 inschrijvingen. Ja, jullie lezen goed, enkel 6 inschrijvingen. Zeker geen paniek bij mij, want we kennen de village al goed. We stelden de vraag aan de tata’s die in deze village vertoeven, wat de redenen zijn waarom de ouders niet opdagen met de kinderen. Zij beweerden dat de bevolking gerekend had op 15 oktober als eerste schooldag en dat ze niet voorbereid zijn om ze nu al naar school te brengen. Anderen zeggen dat de kleuterschool geldverspilling is en dat 2 jaar kleuterschool geen zin heeft. Anderen zeggen dat, enkel om ABC te leren en te tellen tot 4, dat ze daar niet voor gaan betalen. Enz…enz…. een lijst vol excuses om maar niet te moeten investeren in hun kinderen. Het dorp hier stelt zijn eigen wetten en lapt de regels van de overheid aan hun laars.( natuurlijk wat de overheid hier betreft, daar kunnen we ook urenlang over discuteren).

Maar, mondjesmaat komen er toch kleuters bij. We zitten momenteel aan 20 inschrijvingen. Verspreid over 2 klasjes is dat niet zo veel natuurlijk.Niettegenstaande, de 2 tata’s zijn er klaar voor, en werken goed met de kinderen. Soms maken zij een uitje in het dorp om een thema in praktijk te zien. Zo bezochten zij een mama die haar baby verzorgd, badje geven en nazorg. Zeer leerrijk, want het is hier toch een soort ceremonie om een baby goed te verzorgen. En, de mama neemt er haar tijd voor.

Om een betere hygiëne na te streven, heeft de vzw een refter gecreëerd. Laat ons zeggen, een overdekte eetplaats. De kinderen nemen warm eten mee van huis of kopen warm eten aan het kraampje van de verkoopsters. Om te vermijden dat de vloer van de klas achteraf vol spaghetti of rijst ligt, vonden we het een ideaal idee dat de kinderen buiten eten. De nodige banken zijn ook gemaakt door de lokale meubelmaker zodat hun taboeretjes nu ook in de klas kunnen blijven staan. Zo leren de kinderen ook het verschil kennen tussen de klastijd en de reftertijd. Dat is hier in de kleuterscholen niet evident. Alles mag en kan in één klas.

 

 

Uiteraard blijven we hopen op nog inschrijvingen. Dat maakt dat het niveau op termijn toch een beetje hoger gaat liggen in de lagere school. Want de oorzaak van het lage niveau is, dat de kinderen geen goede basis hebben alvorens het eerste leerjaar aan te vatten.

 

 

Voila, tot hier de eerste schoolweken.
Wordt vervolgd !