BlogFotosTopWeeshuis Joko Kope

Een beetje nieuws van thuisfront…


Een paar maand geleden is Iris, een vrijwilligster ons een handje komen helpen. Ze heeft zelf haar verhaal neergeschreven, je kan het nalezen op onze website. (Verhaal van Iris)

Begin juni hebben de kids (behalve de leerlingen van het zesde leerjaar) hun eindexamen van de lagere school afgelegd. Op het eind van deze maand was het de toer aan de kinderen van de middelbare school.

Begin juli heeft Daniel, de oudste, zijn eindexamen afgelegd om door te kunnen gaan naar het lyceum.

Op 5 juli exact heeft Joseph gevraagd zich te herenigen met zijn familie. In samenspraak met de familie en Affaire Sociale is hij vertrokken.
Daniel heeft na een week diezelfde vraag gesteld, ook hij is herenigd met zijn familie op dezelfde manier.
Jammer genoeg hadden zij niet het geduld om op hun eindresultaat te wachten.

Later deze maand hebben de kinderen van het zesde leerjaar waaronder Assou, Abraham en Andre, hun eindexamen afgelegd om door te kunnen gaan naar het college.
De proclamatie van alle resultaten had plaats op 24 augustus waarmee het schooljaar officieel geëindigd is.
Alle kinderen zijn geslaagd.

 

Luc en Jaklien met 2 lieve meisjes hebben de kinderen een fijne namiddag bezorgd met estafettespelletjes en wat lekkers als beloning.

Christiaen, (van Ria) heeft een weekje komen logeren bij onze kids. Zeer aangenaam voor hem om het plattelands leven beter te leren kennen.

 

De vzw van Caroll, Liga Afrique heeft ons schoolgerief bezorgd ter waarde van 200 euro.
 Een vzw via een cliënt van tandarts Michèle M. heeft ons een nieuw gasfornuis bezorgd tot grote vreugde van tata Jeanne, en het kopieermachine voor ons is besteld.
Dikke dank je wel aan allen.

De dagelijkse klusjes gaan zoals gewoonlijk vlotjes. 

Iedereen kan fietsen op het moment en we maken al eens een toertje buitenshuis op de piste om de gevaren van de vrachtwagens, die toch regelmatig passeren, te leren kennen. De kinderen amuseren zich en zijn ongelooflijk tevreden met hun speelzaal en nieuw klasje.
Tricot voor de meisjes is nog een serieuze opgave, maar het is een zeldzaam  moment dat je een muis kunt horen lopen onder hen. Dat kan niet alle dagen gezegd worden.
De jongens zijn helemaal weg van de legoblokjes en andere interessante spelletjes. Zelfs met lege potjes en papiertjes van snoepjes amuseren ze zich rot. Ze zijn zeer vindingrijk, dat is iets wat ik enorm waardeer.

 

Er is de nieuwe chef Canton Wli, Venounyé AGBEDANOU VI, ingehuldigd op 25 augustus in Wli-centre. We wachten vol ongeduld of het iets gaat opleveren op termijn in de mentaliteit en de staat van het dorp die op dit moment niet opperbest is.

Zoals jullie misschien gelezen hebben, werken we nu ook definitief voor de kleuterschool ‘Les Papillons’. Ik deed het al met hart en ziel sinds de kleuterschool opengesteld was door vzw TogoKids. 

Samen doen we er alles voor om de kinderen van de village ook kansen te geven op kleuter onderwijs. We zien hoe hard dit nodig is als basis voor het lagere.

En, ik mag zeggen, dat de kinderen die nu reeds in het schooltje zitten, je alle dagen een mooie glimlach geven en vreugde schenken om er zeker mee door te gaan. Het is de moeite waard.

De resultaten van school en het briefje zijn in de maak om op te sturen naar de meters en peters.

 

 

Tot de volgende. Groetjes van de kids en maman in Joko Kope.