BlogFotosTopWeeshuis Joko Kope

Sylvia’s Blog: “De laatste maanden van het jaar…”

Hey, lieve vrienden, hier zijn we weer even,

Zoals vermeld in vorige blog, zijn Dirk, onze voorzitter en zijn vrouwtje Marleen op bezoek geweest.

Veel tijd om te rusten hadden ze niet. Daags na hun aankomst, hadden we bezoek van Roland en Alain (tandartsen die vrijwillig werken voor EODEC) met zijn team en Veronique, het vrouwtje van Roland, haar mama, zus en neefje. Een superleuke dag !!!!
De tandartsen hebben de mondjes nagekeken van de kinderen. Daarna hebben we een toffe wandeling gemaakt met ons allen in het dorp Wli.
Zij hebben trouwens de kids enorm verwend met nieuwe kledij, educatief materiaal, speelgoed en lectuur. Een dikke merci allemaal voor dit alles !
!!!!

Enkele dagen nadien, zelfs op een feestdag, mochten 13 kinderen naar hun praktijk komen om hun tandje te laten verzorgen of om tandsteen te laten verwijderen. De tandartsen hebben dit met veel plezier gedaan en wij hebben dit enorm geapprecieerd.

Dan snel een bezoekje aan Jean, onze chauffeur en gids om even af te spreken van wat en hoe voor de rit naar het noorden van het land.
Begin november zijn Dirk, Marleen en ik een weekje vertrokken naar het noorden .We hebben mooie dingen gezien en ik ken nu eindelijk na jaren iets meer in het land Togo.

 

Toen we weg waren op tour is er een fietsersploeg langgewenst om het weeshuis te bezoeken.

Bij de terugkomst voelde ik me iets minder goed in mijn vel, waarschijnlijk een beetje “pallu” en vermoeidheid.

Iets later is Nathalie van vzw TOGOKIDS gearriveerd om zaken in orde te brengen voor hun kleuterschool die waarschijnlijk in januari open zal gaan. Ook zij heeft onze kinderen verwend met cadeautjes en educatief materiaal.
Dank je wel Nathalie !!!!!
Het is Annelies W. van vzw AKOUYO en Anne-Marie en co. die Nathalie naar ons gebracht hebben. Zij hebben later nog een bezoekje gebracht en dat is altijd een leuk weerzien. We hebben een goede samenwerking met vzw AKOUYO.

Odesmou was vol lof na het bezoek van zijn mama die uiteindelijk een paar jaartjes niets van haar heeft laten horen. Het deed hem veel plezier en een zorg minder dat niemand om hem geeft van zijn familie die rest na de dood van zijn papa.

Op 26 november is Ramdan gearriveerd. Een wees die via Annelies W. vzw AKOUYO aangebracht is. Mama en papa zijn overleden. Hij is van harte welkom en wordt goed onthaald door de andere kinderen.

Ja, niet te geloven, Sinterklaas was in het land, georganiseerd door Nathalie D. in samenwerking met het consulaat van België. Nathalie heeft er voor gezorgd dat ik toch nog met 2 kindjes mocht komen, daar ik veel te laat was om in te schrijven door gebrek aan communicatie per mail. Odesmou en Espoir hebben hun kans gegrepen. Zij hebben op de schoot van de Sint mogen zitten en hun tekening mogen afgeven. In ruil daarvoor heeft de Sint wat lekkers en mooi speelgoed gegeven. Volgend jaar hebben de anderen ook kans, daar ik nu weet dat ik ruim op voorhand de Sint moet verwittigen dat zij komen.

Enkele kinderen hebben te kampen gehad met “pallu”(malaria). Direct een vingerprik, een inspuiting (dat werkt onmiddellijk) en de nodige medicatie. De kinderen zien er niet te erg van af als je er tijdig bij bent. Dus zij hebben zich niet te ellendig gevoeld en alles ok nu. Ook de verkoudheden zijn in, daar er héél véél stof in de lucht hangt en op de grond door het seizoen van de de harmattan. Iedereen loopt hoestend rond. Honing met citroen doet wonderen !!!!

Dado heeft nog steeds last van “teigne”. Een huidziekte op het hoofd die moeilijk weg te krijgen is, zeker in haar geval. We hebben al alles geprobeerd met weinig succes. De broer van Ria, Marc E. was op bezoek en heeft dit gezien. Hij was vooral geraakt door de miserie qua gezondheid in het land. Hij heeft een dermatoloog aangesproken in België en vroeg om een staaltje op te sturen van de schimmel op het hoofd van Dado. Zij gaan een analyse doen en zullen de nodige medicatie meegeven aan de zus van hem (Lydia E. die eind december op bezoek komt bij Ria. Marc, dit is SUPER van jou.
Dikke merci he !!!!!

Op school gaat alles goed met de kids. Er zijn al enkele oudercontacten geweest in het lagere en het hogere onderwijs.
De kinderen van de lagere hebben juist hun examen achter de rug, de groteren zijn nog volop bezig tot en met vrijdag. De kinderen krijgen nu toch een beter onderwijs dan in de publieke school.

Weer heel blije gezichtjes gezien bij het openen van hun cadeautjes, die meegegeven zijn aan Dirk en Marleen, van de meters en de peters.
Bedankt Antonio voor de mooie brief en de supermooie foto van jou. Hij pronkt in de eetzaal. Het gaat je daar goed lees ik. Houden zo, jij doet dat uitstekend goed. Van iedereen hier de groetjes trouwens.

De tuin en de “champ” doen het steeds goed. De groentetuin zal nu iets minder produceren daar het droogseizoen begonnen is en er weinig water voorhanden is.

Ook de speeltuin heeft een nieuwe mooie blauwe verfbeurt gehad.

En, het ‘heet van de naald nieuws, we zijn begonnen met de bouw van het klasje en de speelruimte voor de kinderen. Ik weet dat er mensen zijn die al lang geleden gesteund hebben om de klas te bouwen, maar uitstel is bij ons geen afstel. Dankzij nog extra sponsoring  kunnen we een functioneler gebouwtje zetten met een goede ventilatie.
Bedankt aan iedereen 
die hier letterlijk zijn steentje heeft toe bijgedragen

 

Vanaf vrijdag beginnen we met de voorbereidingen voor de kerst. Dan heeft iedereen gedaan met hun examen en is iedereen erbij betrokken.

Zoals jullie lezen, weer niet stilgezeten. Ik kan zeggen met onze 10 meisjes en 10 jongens valt er weinig te rusten. Maar, we weten dat we enorm veel kinderen uit de miserie gehaald hebben, en dat is voor mij het mooiste kerstcadeau dat men mij kan geven. Ze hebben hun kuren en iedereen onder hen heeft zijn moeilijk verleden, maar iedereen houdt van iedereen hier in Joko Kope ! 

 

Wij wensen jullie van harte een héle mooie en fijne kerst en een knaller van een nieuw jaar.

Dit komt recht uit ons hart en wij zijn jullie allemaal héél dankbaar voor wat jullie doen voor ons hier.

Bedankt voor al de steun.

 

                         Joyeux Noël et Bonne Année van heel de bende hier:

 

                                                Daniel, Joseph, Dinah, Andre, Assou, Abraham, Gloria, Edith, Jacky, Kekeli

                                                Valérie, Dado, EyramOdesmouRamdan, Noble, Winner, Lawoé, Espoir            

                                                en Felix,  al het personeel en ons maman Sylvia    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx