BlogFotosWeeshuis Joko Kope

Sylvia’s Blog: “De grote vakantie…”

Beste Vrienden,

Weer een beetje blognieuws over de voorbije 4 maand hier in Joko Kope.

Begin juni had het eindejaarsfeestje plaats in de kleuterklas. Met zang, dans en voordrachten hebben een aantal kleuters afscheid genomen.

De resultaten werden afgeroepen en god zij dank mogen Odesmou, Winner en Lawoé overgaan naar het eerste leerjaar.
Noble moet het jaartje kleuterklas overdoen, daar hij niet wilde meewerken in de klas. Bij nader inzien hier thuis, werkt hij wel mee en kent hij zeer goed wat hij geleerd heeft. We hebben dan ook beslist dat hij naar het eerste leerjaar gaat en we zien wat hij ervan terecht brengt.

Begin juni hebben onze kids hun eindexamen afgelegd en Joseph het beslissend eindexamen om naar het college te mogen gaan. Spannend sfeertje in huis.

Op 11 juli, na reeds een maand thuisblijven , daar de leraars niet meer wilden werken met de leerlingen, zijn de resultaten van de kinderen in de lagere school afgeroepen;

Slechts 2 kinderen hadden hun rapport mee. Weer een stunt van de directeur om te bewijzen dat de publieke school veel te wensen overlaat. Na lang aandringen heb ik de overige 5 ontbrekende rapporten gekregen. Wat er nog gezegd en gebeurd is alvorens deze rapporten in handen te krijgen, dat bespaar ik jullie er verder over uit te wijden.

Joseph    1° CM2 met 104 op 140 p. Gaat naar 1°middelbaar college.

Dinah      5° CM1   met   97 op 140 p. Gaat naar 6° leerjaar.

Gloria      1° CM1   met 119 op 140 p. Gaat naar 6° leerjaar.

Assou    20° CE2 met 54,5 op 120 p. Gaat naar 5° leerjaar. Mag overgaan omdat jaargemiddelde goed zit. Met de hakken over de sloot.

Abraham   1° CE2   met 95 op 120 p.   Gaat naar 5°leerjaar.

Valérie       5° CP2   met 57,5 op 90 p. Gaat naar 3°leerjaar.

Andre         2° CP1   met 72 op 80 p.     Gaat naar 2°leerjaar.

Kekeli           1° CP1   met 73 op 80 p.     Gaat naar 2°leerjaar.

Daniel          5°     2°middelbaar met 139 op 200p. Gaat naar 3°middelbaar.

Wisdom     2°     2°middelbaar met 152,5 op 200p.Gaat naar 3°middelbaar.

Dus, iedereen gelukkig en tevreden dat ze mogen overgaan naar de volgende klas.

Eind juni zijn Dado (6j.) en Jacky (9j.)gearriveerd via vzw AKOUYO en Terre des Hommes. Twee meisjes die zich ondertussen al wat hebben aangepast.

Op 22 augustus is Edith gearriveerd. Een meisje van 9j. Zij doet het goed. Wat de school betreft, hebben we jammer genoeg nog geen resultaten ontvangen. Normaal gezien zou ze naar het 4°leerjaar gaan, maar hier blijkt dat ze toch wat achterstand heeft. Even afwachten dus.

Eind augustus hebben we de knoop doorgehakt en in samenspraak met de mensen van de vzw hebben we de kinderen ingeschreven in een privé school.

14 kinderen in de lagere en 2 kinderen in het college. Slechter dan de mentaliteit van de publieke school kan zeker niet.

De school herbegon normaal op 26 september, maar de overheid heeft beslist dat het pas op 17 oktober zal zijn. Dit geldt zowel voor de publieke school als de privéscholen. Niet te doen hier in Togo. Wat een motivatie voor de leerlingen. En, eerlijk gezegd, dat is dan bijna 5 maand dat de kids thuiszitten. Dat is iets te veel van het goede.

Eind september is Wisdom( 15j.) teruggekeerd naar de familie op aanvraag van hem zelf. De laatste tijd had Wisdom problemen met zichzelf en maakte het moeilijk voor de anderen.(puberteit). We kunnen een kind niet dwingen om te blijven tegen zijn zin. De gezinssituatie is trouwens verbeterd, dus, we hebben alles netjes kunnen regelen.

Wat de gezondheid betreft,

Enkele kinderen: Lawoé, Dado, Andre,Abraham en Valérie hebben te maken gehad met “pallu” . Na een bloedtest in het dorpshospitaal, en de nodige medicatie waren de kinderen snel hersteld.

Ook maman had het serieus te pakken. Na 1 week afzien terug hersteld maar ook snel terug hervallen en dat was dan wel een beetje ernstiger .Maar, geen zorgen, maman is reeds terug de oude.

Dado heeft te kampen met “la teigne”. Een huidziekte op het hoofd dat enorm snel overgaat op anderen. Een gevolg van haar vorige leefsituatie . We behandelen ze met speciale shampoo, medicatie en zalf. Het kan tot 8 weken duren vooraleer er resultaat is. Afwachten dus.

De activiteiten vallen niet stil.

De kinderen hebben geholpen met het schilderen van de rekjes die moeten dienen in de douches. Zo kunnen ze hun zeepdoosje en tandenborstel mooi opbergen.

Ook de boorden van de padjes hebben een verfbeurt gekregen, daar de kinderen de smaak te pakken hadden van het schilderen.

Zoals gewoonlijk, ook sport , spel, zang, knutselen en studeren horen er bij.

De verjaardagen van Wisdom, Joseph, vzw Joko Togo, maman ,Edith en Fovi zijn gevierd met de nodige balonnen, koekjes, bonbons en cadeautjes.

Nu de regen geregeld uit de lucht valt doet de groentetuin het weer zeer goed. We zijn fier op onze grote witte kolen en onze supermooie wortelen, courgetten, komkommers en andere groenten. Onze tuinmannen verzorgen het goed

In juli hebben we met z’n allen de maïs geoogst, bewerkt en gedroogd zodat hij klaar is om te malen om nadien de “pâte” te kunnen maken.

We laten niets ongedaan, na de maïs geoogst te hebben, hebben we bonen gezaaid.

En, ondertussen zijn onze geoogste aardnoten reeds verwerkt tot arachidepâte om de lekkere pindasaus te kunnen maken.

 

Tussentijds nog bezoek en giften van mensen die met het project begaan zijn.

  • Zo heeft Sandra, ( een vriendin van Nathalie D. die in Lomé woont ) wegens een verhuis naar andere oorden, boeken, speelgoed, dvd’s en kleren geschonken. Dikke merci Sandra !
  • Ook visite van Annelies W. en leden van de vzw AKOUYO om even goeiedag te zeggen en samen met hen over het goede werk dat ze doen te praten.
  • Bezoek van Agnes, Ruuth en Lucas, mensen die bij Ria logeerden.
  • Via Ria hebben we mooi speelgoed ontvangen van een school in Belgïe. Dikke dank je wel aan allen daar.
  • Winner en Wisdom hebben bezoek gehad van familie.
  • Vorige week heeft Annelies W. nog een bezoekje afgelegd en heeft ze onze kinderen verwend met kleren, schoenen, knuffels en educatief materiaal. Keitof en dikke merci Annelies.
  • Ondertussen ben ik zelf enkele dagen naar België afgezakt om eens te ervaren hoe onze kwis teams het deden. Het was super !!!

Ook de presentatie in school CADE in Aartselaar was weer ontzettend boeiend en leuk. Enthousiaste meesters en jufs, en een goede medewerking en belangstelling van de leerlingen.

Ook de presentatie in Boom voor de Noord-Zuidraad was een zeer toffe ervaring. Boom heeft ons van in het begin enorm gesteund voor het realiseren van de bouwwerken. Wij zijn Boom daar zeer dankbaar voor.

Tot zover weer wat nieuws uit Wli.

Ik ben benieuwd wat de nieuwe school te bieden heeft en hoe de kinderen er op reageren.

 

 

Vele lieve groetjes en dikke zoenen van ons allen hier in Joko Kope.

 

Tot de volgende !