BlogFotosTopWeeshuis Joko Kope

Sylvia’s Blog: “Kerst, Nieuwjaar en de eerste maanden van het jaar…”

Beste vrienden en sympathisanten,

 

Eerst en vooral, wensen wij jullie allemaal een super gezond 2017 en dat dit jaar alle goede voornemens mag waarmaken.

 

De kinderen hebben ondertussen hun resultaten van het examen eerste trimester gekregen.

 • Daniel in het 3e middelbaar 7e op 47 llng. met moyen 9, 82   (niet zo goed gewerkt, zou normaal rond de 13 of 14 moeten zijn.)
 • Joseph in het 1e middelbaar 1e op 8 llng. met moyen 14,81. Heel goed gewerkt.
 • Dinah in het 6e leerj.          4e op 9 llng. met      73,5p. op 140p.
 • Gloria  in het 6e leerj.           1e op 9  llng. met     106,5p. op 140p.
 • Assou  in het 5e leerj.           6e op 12 llng. met        88p. op 140p.
 • Abraham in het 5e leerj.     3e op 12 llng. met    115,5p. op 140p.
 • Edith   in het 4e leerj.         4e op 11 llng. met         42,5p. op 110p.
 • Valerie in het 3e leerj.         2e op 4 llng. met       83,5p. op 110p.
 • Eyram in het 2e leerj.             4e op 5 llng. met          59p. op   90p.
 • Kékéli   in het 2e leerj.           2e op 5 llng. met            74p. op   90p.
 • Andre   in het 2e leerj.           1e op 5 llng. met            81p. op   90p.

 

Jacky, Dado, Ramdan, Odesmou, Noble, Winner en Lawoé hebben geen examen gehad in het 1e leerjaar.Het examen voor Daniel en Joseph eindigden pas op 23 december.
De decoratie voor kerst en nieuwjaar kon pas beginnen op 24 december omdat ik vind dat iedereen daar in betrokken moet zijn. Op kerstavond zijn we daar rustig mee doorgegaan met op de achtergrond een rustig kerstmuziekje, vergezeld met een drankje en wat versnaperingen.

Kerstdag, iedereen van klein tot groot aanwezig in de kerk.

En, in de namiddag natuurlijk het kerstfeestje met de nodige cadeautjes van meters en peters en onszelf.

 

 

Op 26 december hebben Daniel en Joseph me vergezeld om ‘s avonds tata Goedele en tonton Tsjarlie af te halen op de luchthaven in Lomé. Eerst en vooral om de jongens te laten kennis maken met de nieuwe luchthaven en ook een beetje om me te steunen indien er iets aan de hand moest zijn tijdens de rit. Zij kennen de taal om eventueel hulp in te schakelen. Je weet maar nooit… Een hele ervaring voor deze 2 jongens, zij hebben nog nooit de luchthaven gezien en deze nieuwe luchthaven kan je toch een beetje vergelijken met die in Europa. We konden binnen gaan waar het vertrek plaats heeft. Zij moesten hun schoenen en ceintuur uitdoen, en alles wat in de zakken zat in het bakje leggen en de scanner passeren. Het was alsof ze zelf gingen vertrekken, voor hen althans. Zien hoe de mensen inchecken met de bagage ed. Voor hen een echt evenement. Daarna snel naar beneden langs buiten dan om aan de uitgang onze bezoekers te verwelkomen.

De eerste week was het rustig. Eerst een dagje aanpassen aan de hitte en het weeshuis zelf. Daarna naar Lomé , centjes gaan wisselen en goeiedag gaan zeggen aan onze vriend Jean. Daar hebben we natuurlijk een lekker glaasje gedronken en ’koliko’( de gefrituurde stukken ignamwortel met de heerlijke gebakken vis en saucisse) gegeten.

Dan bespreken hoe we de kinderen een fijne nieuwjaarsdag kunnen bezorgen met hun aanwezigheid.

Doch, onverwachtse dringende omstandigheden maakten een eind aan de vakantie van ons tata en onzen tonton
Zaterdag op oudjaar zelf zijn tata Goedele en tonton Tsjarlie moeten vertrekken naar België. Dus, hop naar de luchthaven. Daniel en Joseph, direct paraat om ons maman bij te staan zodat ze niet alleen zou moeten terugrijden. Weer even in de luchthaven mogen binnengaan en alles volgen was voor hen dan toch het leuke eraan. We hebben daar een lekker broodje met een frisdrank gedronken om op die manier nog eventjes de verjaardag van Daniel te vieren. Kwestie het aangename aan het onaangename te koppelen.

Thuisgekomen hebben we samen toch nog een beetje oudjaar gevierd.

 

Op 1 januari, iedereen van klein tot groot uitgedost in hun nieuwe kleren, naar de kerk. En fier ze waren. Ook de allerkleinsten hebben het goed gedaan in de kerk. Super.
Thuis hadden we een zoek spel voorzien om hun surprise cadeautjes te zoeken. Normaal was dat voorzien met Goedele en Tsjarlie. Jammer genoeg moesten we het zonder hen doen. Voor de kinderen was het toch nog wel geslaagd.

Tot groot jolijt van de kids, is de fanfare die in de kerk speelt speciaal voor hen hier ter plaatse komen spelen. Grandioos idee, want de kinderen zijn weg van de trompetten. Ze hebben gezongen en gedanst.

 

 

Op woensdag 4 januari is de school terug begonnen.

Tijdens het bezoek van Goedele en Tsjarlie hebben we de lagere school waar de kinderen nu naartoe gaan bezocht.
Gezien de staat waar de schoolborden (gemetst tegen de muur )zich in bevinden, heeft Goedele beslist bordverf te betalen om deze te herschilderen. Enkele dagen nadien zijn Daniel , Joseph en ons maman naar de school vertrokken om deze borden te herschilderen. Een mooi initiatief waar zowel de leerlingen als de leraars baat bij hebben.

De maïs is binnengehaald en bewerkt tot hij klaar is om te malen .

Op 10 januari heeft de vzw TOGOKIDS zijn deuren geopend van hun kleuterschooltje “Les Papillons”. Tata die zeer gemotiveerd is, geeft nu les aan de eerste kleuters. Ja, het zijn onze 2 kleinste pagadders die de eer hebben als eerste te mogen beginnen. Zo fier als een gieter in hun nieuw uniform. Het is al wat later in het schooljaar en de kinderen zijn al in de andere school begonnen. De inwoners moeten er nog even aan wennen dat het een privéschool is en dat het betalend is. Maar, er zullen snel andere kindjes bijkomen eens het goed gelanceerd is.

Drie van onze kinderen hebben te kampen gehad met “pallu”. Odesmou, Winner en Lawoé. Zoals gewoonlijk de gebruikelijke prik in de vinger om met de bloeddruppel te controleren of de test positief reageert, de nodige inspuiting en verder de nodige medicatie. Een dag later zijn deze kinderen al terug in hun normale doen. Terwijl een volwassenen dagen nodig heeft om te recupereren.

Felix heeft bezoek gehad van de papa en grootmoeder om hem het beste te wensen voor het komende jaar. Ja, dat motiveert het kind toch een beetje dat er nog iemand aan hem denkt van de overblijvende familie die niet in staat zijn om het kind bij hen te houden door de armoede die bij hen heerst. Ook Valerie heeft bezoek gehad van de familie. Ramdan heeft bezoek gehad van de dame die hem hier gebracht heeft en ze heeft zelfs een voedselpakket voorzien voor ons allen (een zak rijst, olie, een doos koekjes ed.) Ook nieuwe stof om een tenue te laten maken voor Ramdan.

En, al onze kinderen hebben op zijn minst de steun van hun meters en peters en van al de mensen die ons project nauw aan het hart ligt.

Daarvoor onze oprechte dank aan iedereen voor de steun op alle gebied in 2016 en die reeds herbegonnen is in 2017.

 

 

Eind januari zijn Nathalie en Tom van de vzw TOGOKIDS weer een weekje op bezoek geweest om het administratieve werk voor hun kleuterschool in orde te brengen en om enkele praktische zaken te regelen. We hebben hard gewerkt, dit voor het welzijn van de toekomstige kleuters.

We hebben ook geprofiteerd om een kijkje te gaan nemen naar het project van AKOUYO. Schitterend initiatief om families in moeilijke situaties te helpen.

 

De werken van onze klas, de speelruimte, het magazijn en de kleine keuken voor de bewaker ter plaatse van Joko Kope zijn al goed gevorderd. We hebben een prima architect en goede werkmannen die niet van stilzitten houden. Heel opmerkelijk en buitengewoon hier in het Afrikaans leven.

Bedankt aan alle mensen die hier hun steun voor geven en reeds gegeven hebben.

 

 

Voila, tot weer zover het laatste nieuws hier in onze “foyer” Joko Kope.

 

Vele groeten en warme wensen van de hele bende hier.

 

Tot binnenkort.