BlogFotosTopWeeshuis Joko Kope

Sylvia’s Blog: “Na een deugddoende vakantie weer naar school.”

Hallo beste vrienden, 

Hier even snel wat nieuws van uit Joko Kope.

Nog net even voor het begin van het nieuwe schooljaar is Eyram, een meisje van 7 j gearriveerd. Zij begint dit jaar het 2e leerjaar. Wel met de nodige moeilijkheden. We vragen ons soms af of de kinderen echt wel regelmatig naar school gingen voordien.

Edith, die naar het 4e gaat , kan amper lezen, kent het alfabet niet en kan amper tellen. Een test zal uitwijzen of ze terug wat lager zal beginnen. Ze moeten toch wel eerst een goede basis hebben.
Op 17 oktober is dan eindelijk de eerste schooldag begonnen. Allemaal netjes in het nieuwe uniform.

15 kinderen naar de lagere, 2 naar het hoger middelbaar en 2 petotters nog thuis om na Pasen naar de nieuwe kleuterschool te gaan.

De kleermaker had zich vergist en heeft ook een uniform voor Espoir gemaakt. En fier dat hij is.

De kinderen zijn allemaal goed begonnen, maar maandag kregen we het bericht dat de leraars van het 1e, 2e, 3e, en 4e leerjaar een vorming moeten volgen. Dit een volledige week, dus de kinderen weer een week thuis na 5 maand vakantie.
Ik kon mijn oren niet geloven. Ja, Togo, Togo, Togo !!!!

Op zaterdag namiddag, werken de kinderen met een pastoor om meer inzicht te krijgen op wat de bijbel schrijft. Ja, in deze cultuur héél normaal en ik moet zeggen dat hij heel realistisch is in zijn uiteenzettingen.

Ook de klusjes gaan verder.

Zo hebben we weer wat maïs gedroogd, de was en de plas horen er ook bij. En de carwash mag ook niet mankeren.

De kinderen verzamelen al de escargots en Daniel maakt deze lekker klaar. En smullen dat ze daarvan doen.

De cadeautjes openmaken die meters en peters meegegeven hebben, dat is een hoogtepunt voor de kids.

 

Doordat de put achteraan steeds grotere vormen aannam door het regenwater die hem uitholt, waren we genoodzaakt deze dicht te maken. Het is het zand dat ze gebruikt hebben om de stenen te maken voor het gebouw. We hebben hiervoor 33 vrachtwagens zand moeten laten brengen. Ja, jullie lezen goed, 33 camions zand. Het was een hele karwei om dat zand dan nog in de put zelf te krijgen. Iedereen heeft hier hard aan gewerkt. Nu is het ook nog een stuk veiliger voor de kids. Ze wisten wel dat ze daar niet mochten komen en zij hebben dat ook gerespecteerd.

Met AMEPA, het comité dat we opgericht hebben om de zieken en de oudere personen te helpen, hebben we toch weer wat goeds gedaan. We hebben 9 oudere personen een steuntje kunnen geven in de aankoop van hun medicijnen.

Het babytje dat we wilden helpen voor de operatie van hydrofelie(waterhoofdje) is jammer genoeg gestorven (voor dat de operatie plaats had)door gebrek aan de nodige krachten. Ze hebben het begraven in Wli-centre. Weer een hele shock voor mij, de manier waarop. Er wordt geen doodskistje voorzien. Enkel een “pagne”(stuk doek ) waar de baby ingewikkeld wordt en met een paar blaadjes van een plant of boom de grond in. Het was even slikken en de tranen bedwingen. Bij een eerste kindje dat sterft als jonge baby, mogen de ouders buiten het huis geen verdriet tonen. Dus ik ook niet snap je. Slik, slik, slik !!!!

Ik heb het team dat in Kara gaat opereren bezocht in Lomé. Weer een gezellige ontmoeting . We hebben weer eventjes Village artisanal bezocht en leuke slippertjes en sandaaltjes gevonden. Iedereen was tevreden. Drie mensen zijn na een missie van 2 weken teruggekeerd naar België en de andere drie goede zielen zijn naar Kara vertrokken voor 2 weken om hun missie te volbrengen. Chapeau !!!!

Maandag heb ik mijn dossier ingediend voor mijn carte de séjour voor 1 jaar ( 3e maal). Weer een maand geloop van het ene naar het andere om een aantal papieren te verkrijgen. En daar weer afgeblaft zoals een hond is het dan toch weer gelukt. Ik mag wel zeggen dat er een “lichte “ verbetering te merken was dit jaar. We blijven hopen dat het onthaal voor de mensen in de publieke instellingen toch een beetje vlotter en vriendelijker verloopt in de loop der “jaren”.

Zaterdag komen Marleen en Dirk (de voorzitter)aan. Zij komen weer een 3-tal weken ons vergezellen. Kunnen we weer wat bij babbelen en enkele punten bespreken ivm de vzw. Alles zien ter plaatse verduidelijkt nog meer dan alleen horen vertellen. We kijken ernaar uit.

Ook Nathalie van Togokids komt weer een kijkje nemen hoe het werk van het schooltje verder zal verlopen.

Verslag volgt in volgende blog.

Vele lieve groetjes van de hele companie hier in Joko Kope en tot de volgende.