Hallo beste vrienden,

Opnieuw een belofte niet nagekomen in verband met ons blognieuws. Telkens beloof ik vlugger te schrijven, maar eerlijk gezegd, de tijd ontbreekt me. De kroost breidt steeds uit, bezig van ’s morgens 4 uur tot ’s avonds 22 uur. De oogjes vallen dicht achter de computer.
Het is kersttijd, dus we zijn een beetje vergevingsgezind, niet ??

Zoals geëindigd in het vorig blognieuws, na hun examen in juni, was het de moeite waard lang te moeten wachten op hun schoolresultaten. Iedereen was geslaagd !!!
Begin augustus vond de proclamatie plaats en kon de ‘zomer’ vakantie beginnen . 
Iedereen mocht dus een klasje hoger gaan. Nu hebben we reeds 4 jongeren die in het lagere middelbaar zitten, 15 kinderen in de lagere school en de 3 allerkleinsten in de kleuterklas.

In de kleuterschool hebben we een eindejaarsfeestje georganiseerd waarop we de ouders uitgenodigd hebben. Vorig jaar namen 6 kindjes deel. Maar nu zijn er 30 kindjes ingeschreven. Dankzij de inspanningen van vzw TogoKIDS, kunnen er nu een aantal kinderen meer naar de kleuterschool. Er zijn ouders die toch de privéschool verkiezen boven de publieke school. Ik vind het een hele eer om de leiding te hebben over deze kleuterschool hier in Togo.
Onze kinderen nemen de kleuterschool nauw ter harte. Regelmatig gaan zij spontaan het onkruid verwijderen op de koer en rond het gebouw.

Augustus is ook de maand van de maïsoogst. We hadden een superoogst dit jaar. Met z’n allen de maïs bewerken tot hij klaar is om gemalen te worden. Ook de maniok is verwerkt tot ‘gari’.

De verjaardagen, ook die van vzw Joko Togo, zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan.
Verschillende uitstapjes en nieuwe uitdagingen stonden op het programma.

Zo hebben Dinah en Gloria onder begeleiding van Heleen T. (uit Nederland) zalf leren maken waardoor de albino’s zich beter kunnen beschermen tegen de zon. Heleen, een hele sympathieke meid, heeft deze zalf uitgevonden en gratis gelanceerd en uitgedeeld hier in Togo. Zij heeft de zalf leren maken aan de albino’s. Enkele albino’s hebben samen een comité opgericht om de zalf verder te bereiden en te distribueren in het land. Een supertof initiatief waar Heleen zéér trots op mag zijn.In september is Thomas (de zoon van Greet, meter van Winner) weer een handje komen helpen. Die twee weken heeft hij ontzettend veel ondernomen met de kinderen, zowel voor school als voor de ontspanning. We hebben ook enkele leuke uitstapjes ondernomen die nog mooie herinneringen oproepen. 
Bedankt Thomas voor deze fijne tijd.

Op 12 september is Gilbert, een jongen van 8 jaar bij ons geplaatst. In het begin was het héél onwennig voor hem. Hij gaat niet graag naar school. Voorheen was het voor hem niet de gewoonte om alle dagen naar school te gaan waardoor studeren voor hem niet op eerste plaats komt. Jammer, want hier moet hij wel naar school zoals alle anderen, de resultaten zullen nog wel verbeteren, hoop ik.
Zoals ieder kind dat toekomt, had Gilbert “palu”(malaria), dus hebben we direct de nodige zorgen in het dorpshospitaal toegediend.

De eerste schooldag was op 2 oktober, normaal was het voorzien op 25 september. Rond die periode kom ik meestal naar België. Het wordt steeds moeilijker om een ticket te boeken op voorhand. Op 4 oktober moest ik dan wel vertrekken. Als de school 1 of 2 weken bezig is, zijn de kinderen reeds in de routine, maar slechts 2 dagen, dat maakt het moeilijker omdat er steeds nog dingen zijn die ze nodig hebben die pas de eerste of tweede dag gezegd wordt. Enfin, alles was goed voorbereid en is goed verlopen.

Op 17 oktober is dan ons nieuwe meisje gearriveerd, Sandra (5 jaar). Zij gaat samen met Espoir en Felix naar de kleuterschool. Zij doet het ontzettend goed.
Wij mogen niet klagen wat de gezondheid van de kinderen betreft. Buiten enkele gevallen van palu zoals bij Joseph, Lawoé, Odesmou, Abraham en Gilbert, waren er geen ernstige zieken. Joseph moeten we wel opvolgen, daar hij neiging heeft tot longontsteking (chronisch).
Door de harmattan (stoffige wind gedurende een lange periode) zijn de oogontstekingen in trek. Espoir en nog enkele kleuters in de school moeten de nodige druppels toegediend krijgen. Deze ontsteking zet over op andere kinderen.

Al de kinderen zijn gratis gevaccineerd tegen Maladies Tropicales Négligées (MTN) via de Staat in partnerschap met organisaties die de zaak financieren. Het dispensarium heeft alle inwoners muggennetten bezorgd. Jammer genoeg zijn het allemaal 2-persoons muggennetten. Dit kan niet dienen voor onze kinderen hun éénpersoonsbed. Maar het gebaar appreciëren we enorm en we vinden daar wel een oplossing op.

Sommige kinderen hebben nog familie die maar af en toe langskomt om te zien hoe het met hen is. Jammer genoeg tonen deze nonkels of tantes weinig interesse. Maar we hebben vanaf begin november tot begin december wel wat andere bezoekers over de vloer gehad. En dat doet deugd voor de kinderen. 
We werden ook uitgenodigd op gelegenheden.

Op 28/10 zijn Roland, Nicolas en Benjamin (allen tandartsen en technicus bij EODEC) de mondjes komen nakijken van al onze kinderen hier in Joko Kope. Het was een mooie dag vol leuke dingen. Zij hebben onze kinderen verwend met kleren, boeken en andere interessante spullen.
Op woensdag 1 november mochten 9 kinderen en 1 kind van het dorp (de jongen die ik vorige keer geholpen heb in het hospitaal met zijn gezwollen hoofd door slechte verzorging van de tanden wegens geldgebrek) dan naar het cabinet gekomen om hun tandjes te laten verzorgen. En dit op een feestdag !!!! Chapeau voor deze mensen. We hebben een busje gehuurd, zodat we allemaal samen konden vertrekken. De politie is nu veel te streng op het aantal personen in de auto. Voor mij althans. Taxi’s mogen zich alles permitteren, 2 personen op de bijzit, 4 tot 5 personen op de achterbank met dan nog een aantal kinderen op de schoot. Ja, … gewoon accepteren en vooral geen vragen stellen. Dat heb ik ondertussen wel geleerd. Al bij al, een dikke dank je wel aan héél het team die ons zo ter harte genomen heeft.
Bezoek van onze lieve Annelies W. van vzw AKOUYO, met Ronny en zijn zoon Tom. Zij hebben spullen meegebracht voor de kids en ook de cadeautjes, kleren en het peterschapsgeld voor Dado, Jacky en Ramdan.

Op 4 november was ik persoonlijk uitgenodigd op het trouwfeest van Angelo. Hij werkt samen met Afi om het cabinet van de tandartsen te coördineren.

Verschillende tandartsen uit België, Frankrijk, Luxemburg waren uitgenodigd en zijn ook gekomen. Een gezellig samenzijn en een tof feest gemengd met verschillende nationaliteiten.

Op 10 november volgde de inhuldiging van het nieuw gebouw, het kabinet van EODEC, zeer mooi en proper ingericht met de nodige logeerkamers voor de tandartsen die vrijwillig komen werken. Samen met vele tandartsen en andere genodigden hebben we naar de redevoeringen geluisterd, genoten van optredens van de schoolkinderen en achteraf deelgenomen aan een gezellige receptie. 

De tandartsen die nog bleven om te werken hebben ons een bezoek gebracht en de kinderen enorm verwend met kleren en andere nuttige spullen. Dikke dank je wel aan jullie allemaal. Dank je wel Christoph om ons financieel een duw in de rug te geven. Super !!!!

Ook op de verjaardag van Christian (zoontje van Ria) mochten we samen een maaltijd genieten bij Ria, samen met enkele kinderen.Bij ONG Suisse was er de jaarlijkse ‘libération’, de uitreiking van diploma’s aan afgestudeerde naaisters (ook mannelijke), kappers en kapsters en metsers, dit met de nodige ceremonie. Heerlijk om te zien hoe gelukkig deze mensen zijn, daar het toch een hele investering is om die opleiding te volgen. ONG Suisse helpt ze dan ook verder door naaimachines, kappersbenodigdheden en metsers gerief te schenken zodat zij zelf kunnen starten. Een schitterend gebaar. 

Een familie uit Lier (die trouwens het Scala optreden voor vzw AKOUYO organiseerde tijdens de Warmste Week in België) is samen met Annelies de projecten van Akouyo komen bekijken. Zij sponsoren voor het bouwen van huisjes voor kansarme gezinnen. Een zéér warme en hartelijke familie die ook ons is komen bezoeken om onze kinderen nog wat extra te verwennen. Ik was trouwens bij hen uitgenodigd toen ik in België was. Bedankt Paul, Lies en de kids, we hebben er van genoten.

Vooral ook niet te vergeten, onze lieve Nathalie D. hier in Lomé. Jammer genoeg, door onvoorziene omstandigheden is zij vroeger moeten vertrekken naar België. Zij heeft enorm veel gerief aan ons geschonken en is trouwens ook de organisator in samenspraak met het Belgisch consulaat van een Sinterklaasfeest. Eliane, ook een super toffe madam, heeft de touwtjes verder in handen genomen. Dankzij deze 2 lieve mama’s hebben al onze kinderen mogen deelnemen aan het feest. Met twee gehuurde busjes zijn we met z’n allen vertrokken om de Sint te verwelkomen. De kleinsten hadden hun mooie tekening bij zoals het hoort. Ter plaatse mochten zij genieten van lekkere kinderhapjes en uiteraard mochten enkelen op de schoot zitten van de Sint. Allen hebben zij een mooi cadeau gekregen van hem. Zij hebben de Sint bedankt met hun Akpe, Akpe liedje en ik mag zeggen dat velen de traantjes in de ogen hadden bij het horen van hun kinderstemmetjes. Ontroerend moment. 
Ook de tante van Eliane die ik jammer genoeg niet gezien heb om haar te bedanken, heeft ons kleren geschonken. Langs deze weg, dikke dank je wel.

Verleden week heeft de dochter van de chef canton, die overleden is, ons een bezoekje gebracht met Michael. Een Duitse man, die 2 jaar geleden met zijn vennoot allerlei spelletjes voor de kinderen geschonken hebben. Samen hebben we een wandeling gemaakt in het dorp om hem Wli te leren kennen.
Het jammere op het moment is, dat door de politieke onrust en vele manifestaties die toch wel serieuze gevolgen hebben, alles in de war brengt om boodschappen te doen of bezoekjes af te leggen in Lomé. Zelfs het Belgisch consulaat vraagt aan de mensen op deze dagen niet buiten te komen in Lomé.
Hopelijk keert de vrede en rust weer snel terug.

Zoals jullie lezen, gebrek aan afwisseling en bezoekjes is er niet. Amusement en sport is er zeker. Naast de huishoudelijke taakjes willen we dat de kinderen zich inzetten voor school. Niet altijd te begrijpen door de kinderen zelf, dit door gebrek aan opvoeding voorheen wat het voor hen heel moeilijk maakt om de regeltjes te volgen.

De puberteit, die hier toch wel serieus parten speelt op seksueel gebied, maakt het helemaal niet gemakkelijk. Wetende dat de kinderen uit milieus komen waar het er alleen maar op aan komt vroeg rijp te zijn en zo snel mogelijk kinderen op de wereld te zetten, ongeacht jonge leeftijd of niet. Bij deze kinderen is het erin gegrift, met alle gevolgen vandien. Dus, we vervelen ons niet, praten, praten en controle zoveel het kan. Een feit dat zich hier in alle instellingen voordoet.

Het lagere onderwijs heeft reeds zijn examen achter de rug, er rest nog het college. Ik ben benieuwd op hun resultaten. Deze komen natuurlijk weer veel later. We laten het aan de meters en peters zeker weten per post, hoor.
Op 22 december begint de kerstvakantie en kunnen we eindelijk aan de voorbereidingen beginnen voor de kerst hier.
En dit in volle zomer ! 
Woensdag 20 december heeft het kerstfeestje voor de kleuterschool plaats, met voorafgaand de nodige repetities en voorbereidingen met de kinderen.
Dus, ook daar werk genoeg om het in goede banen te leiden.

De kerstmutsen zijn reeds klaar, ook de uitnodigingen voor de ouders, nu nog hun pakketje maken met snoepjes en een kleine leuke verrassing.

Voilà, weer een hele boterham om te lezen.

 

Wij, al de kinderen, Daniël, Joseph, Dinah, André, Assou, Abraham, Gloria, Edith, Kekéli, Gilbert, Jacky, Valérie, Eyram, Dado, Odesmou, Ramdan, Noble, Winner, Lawoé, Sandra, Espoir, Felix en heel het team die hier voor de kinderen klaar staat, wensen jullie alvast een Vrolijk Kerstfeest en een héél gelukkig Nieuwjaar. 

Woorden schieten ons te kort om onze dank te uiten aan alle mensen die voor ons klaar staan en onze kinderen ter harte te nemen.

AKPELOOOOOO!!!!!!  DANK JE WEL !!!!!!  MERCIIEE!!!!!!